گونه برنج

گیاه برنج گونه ای یک ساله می باشد که علفی شکل بوده و ساقه اش مثل گندم حالت بند بند و تو خالیمی باشد که 8 تا 12

 

گره در طول ساقه اش دارد، ارتفاع این گیاه تا 1.5 متر نیز می رسد. برنج های کشت شدهدر ایران از گونه O. Sativa

 

می باشد که برای رشدنیاز به آب فراوان دارد. در ایران کشت برنج به روش نشائی و مستقیم انجام می شود. کشت نشائی

 

یا احداث خزانه، در اکثر کشورشیوه مرسوم کشت گیاه برنج می باشد و کشت مستقیم معمولا در استان خوزستان و

 

جنوب کشور صورت می گیرد.

 

 

 

فاکتورهایی جهت سنجش کیفیت برنج خوب

توانایی تبدیل شالی به برنج سفید بدون شکستگی بالا، با عنوان کیفیت تبدیل، معیاری جهت سنجش کیفیت برنج خوب

 

می باشد. به این صورت که بالاتر بودن درصد برنج خوب، سالم و کامل نسبت به برنج های شکسته بیانگر کیفیت تبدیل

 

بالای این نوع برنج می باشد. برنج خوب و سالم برنجی است که طولش بیشتر از 75 درصد اندازه طول دانه کامل باشد.

 

اندازه دانه از فاکتورهای دیگر جهت تشخیص برنج خوب و با کیفیت به شمار می آید. البته این ملاک در جوامع مختلف

 

متغیر بوده و تا حدی متاثر از سلیقه و ذائقه می باشد، در برخی مناطق برنج های دانه گرد و کوتاه مورد پسند می باشند

 

و در مناطقی دیگر برنج های دانه متوسط و بلند. ولی عموما برنج های دانه بلند و قلمی طرفداران بیشتری داشته و

 

تقاضا برای این نوع برنج بیشتر است.

 

 

 

تشخیص ظاهر برنج

سومین فاکتور تشخیص برنج خوب، ظاهر دانه های برنج است. به طورکلی دانه هایی که قسمت گچی آن ها

 

که تراکم نشاسته کمتری نسبت به بخش شفاف دارد، کم تر باشد بیشتر بازارپسند می باشند.عامل بعدی کیفیت

 

پخت می باشد که به وسیله اندازه گیری ترکیبی که منشا آن نشاسته است، تعیین می گردد. به عنوان آخرین فاکتور

 

برای تعیین برنج خوب ارزش تغذیه ای آن می باشد. دانه های برنج در مقایسه با سایر مواد غذایی غنی از کربوهیدرات،

 

ارزش غذایی بیشتری دارد. شایان ذکر است ترکیب دانه های برنج با توجه به گونه و محل کشت آن، متغییر می باشد.

 

 

 

نکاتی برای خرید برنج خوب و مرغوب

با توجه به اینکه برنج برای ما ایرانی ها جزء غذاهای اصلی و پرطرفدار محسوب می گردد همواره این سوال

 

در ذهن بوده است که هنگام خرید برنج ممتاز به چه مواردی می بایست توجه نمود. دقت نمایید برنج خوب

 

دارای دانه های سفت و خشک بوده پس هرچه دانه ها خشک تر باشد، بهتر است. برنجی که زمان بیشتری

 

از برداشتش گذشته است، به عبارتی برنج کهنه، کیفیت مناسب تری دارد. رنگ برنج خوب عموما بلوری مات

 

و به رنگ عاج می باشد. برنج خوب بوی کهنگی نمی دهد و کپک زده نمی باشد. هر چه دانه های برنج  هم قد

 

و یک دست تر باشند، نشان دهنده کیفیت خوب برنج می باشد. هنگام خرید برنج می توانید آن را امتحان کنید،

 

به این صورت که هرچه دانه های برنج سفت تر بوده و سخت تر زیر دندان شکسته شوند، نشان می دهد

 

برنج خوب و مرغوبی می باشد. برای امتحان کردن عطر و بوی برنج خوب، می توانید با دمیدن بخار دهان و ها کردن

 

به اندکی برنج در دستتان، از کیفیت آن اطمینان حاصل نمایید. برای حفظ کیفیت برنج خوب توجه داشته باشید

 

در محیطی به دور از رطوبت نگهداری شود، همچنین می توانید از کمی سیر و نمک نیز برای ماندگاری

 

بهتر آن استفاده نمایید.